Tesztek

CRP gyorsteszt ujjbegy vérből

Erre a vizsgálatra az orvos tesz javaslatot, ha szükségesnek látja a differenciál diagnosztikában és a további terápia eldöntésében. A vizsgálat során a gyerekek ujját pici lándzsával megszúrva  egy csepp vérből, ey automata segítségével tudjuk meg a CRP értéket. Ez az érték szervezetben lévő gyulladás erősségével korrelál, ezáltal segít tájékozódni a betegség vírusos vagy bakteriális eredetéről.

Streptococcus A gyorsteszt torokváladékból:

A torok-, illetve mandulagyulladások legnagyobb része vírusos eredetű, így nem igényel antibiotikumot. Egy esetben, a Streptococcus A kóroki szerepe alapján indokolt orvosszakmai szempontból antibiotikum adása. Garat- vagy mandulagyulladás, tüszős mandulagyulladás vagy skarlát hátterében állhat. Ha a tünetek alapján nem dönthető el egyértelműen, az orvos javaslatot tehet a vizsgálat elvégésére. Ennek során a torokból egy vattapálcával vett minta alapján néhány perc alatt a rendelőben eldönthető a baktérium jelenléte, illetve a gyógyszer szükségessége.

Covid Ag gyorsteszt:

Orrgaratból, az orron át bevezetett vékony pálcával vett minta alapján a Covid-19 vírus jelenlétére ad választ. 

Adenovírus, RSV és Influenza A+B kombinált gyorsteszt:

Légúti fertőzések esetén a fenti vírusok kóroki szerepét segít eldönteni néhány perc alatt, orrgarat mintából.

Mononucleosis gyorsteszt:

A mononucleosis egy Ebstein-Barr vírus által okozott betegség, “csókbetegségnek” is hívják. Mandulagyulladással, nyirokcsomó megnagyobbodással, máj-, lép érintettséggel, elhúzódó rossz közérzettel járhat, differenciáldiagnosztikai problémát jelenthet torokgyulladások esetén. A betegség életre szóló immunitást hagy maga után.

Zajló vagy már lezajlott fertőzést erősítheti meg az ujjbegy vérből vett gyorsteszt.

L33 Kids

All rights reserved 2023. 

Hírlevél
Kapcsolat