Tanácsadás

Egészséges gyermek szűrővizsgálata

A választható oltások beadását magában foglalja.

Életkorhoz kötött szűrővizsgálatok javasoltak csecsemőkorban 1-2 havonta, 1-6 éves kor között évente, illetve bármilyen, az egészségestől eltérő fejlődés gyanúja esetén.

Az első kb. másfél évben kiemelten fontos a fizikai- és mozgásfejlődés szoros nyomon követése. Ezen belül felmerülhetnek kérdések az anyatejes vagy tápszeres táplálás, később a hozzátáplálás témájában; a hasfájás és székletürítés nehézségeiben; az alvás-ébrenlét ciklus kérdéseiben; az izomtónus és mozgásfejlődés megfelelő ütemében, és még sok egyéb kérdésben. Segítünk tájékozódni a kötelező és választható szűrővizsgálatok és az oltások terén.

Későbbiekben is ajánlott nyomon követni azt, hogy a fizikai státusz, a csontrendszer állapota, a mozgás, a beszéd, a szociális készségek és a magatartás megfelel-e az adott életkorban elvárhatónak. 

Ebben, és bármilyen gyermekek általános egészségi állapotával kapcsolatban felmerülő kérdésben örömmel állunk rendelkezésre!

Kötelező oltások beadását nem tudjuk biztosítani, azt házi gyermekorvosuktól kérhetik!

Oltások

Választható védőoltások beadása

Csecsemőkorban, gyermekkorban és kamaszkorban is többféle választható védőoltás áll rendelkezésünkre hogy megvédjük gyermekeinket a különböző betegségek ellen. Ezekben segítünk kiigazodni a tanácsadás keretein belül, illetve alább egy kis írásos segítséggel.

A kért választható oltást receptre felírjuk, amit azután a patikában kiváltva tudnak hozni magukkal. A beadás során a “süni” (ún. shot-blocker) segít fájdalommentesebbé tenni a beadást.

Kötelező oltások beadását nem tudjuk biztosítani, azt házi gyermekorvosuktól kérhetik!

Meningococcus C, B, illetve ACWY szerotípusok elleni oltások:

Csecsemőkorban, kisgyermekkorban és a kamasz korosztálynál gyakrabban előforduló, egyébként ritka, de igen súlyos idegrendszeri fertőzést okozó megbetegdés ellen véd.

Rotavírus elleni oltás:

Hányást és hasmenést okozó vírusos megbetegedés ellen ad védelmet. A betegség kiszáradáshoz vezethet, ami infúziós kezelést tehet szükségessé. 

Az oltást szájon át adjuk be, fél éves korig bezárólag.

Bárányhimlő elleni oltás:

Annál a korosztálynál akinél még nem volt kötelező a védőoltás beadása és nem is esett át a megbetegedésen sem, a két oltás nyújt hosszú távú védelmet.

Kullancs encephalitis:

Kullancs által terjesztett, vírusos agyvelőgyulladást okozó megbetegedés ellen véd. Az első évben két oltás, majd 1, 3, később 5 évente adott emlékeztető oltás tartja fent a folyamatos védelmet.

Influenza elleni oltás:

Szezonális oltás, évente szükséges ismételni, lehetőleg november tájékán.

Fél éves kortól izomba adható, két éves kor felett orrspray formában is elérhető oltóanyag.

L33 Kids

All rights reserved 2023. 

Hírlevél
Kapcsolat